20 nov. 2017

Despre Mindfulness



Pentru că amân de ceva timp să scriu, iar weekendul trecut am participat la un curs de dezvoltare personală axat pe prezenţă deplină (Organizat de Dreams for Life), mi-am găsit subiectul despre care pot să împărtăşesc ceva chiar astăzi. 

Conceptul de “mindfulness” este studiat intens în cercetarea psihologică. Termenul “mindfulness” a fost utilizat cu referire la o stare psihologică de conştientizare, o practică ce promovează această conştientizare, un mod de procesare a informaţiei, şi o trăsătură de caracter (vezi articol). Cuvântul provine din limba Pali – “sati”, care înseamnă a avea conştientizare, atenţie şi memorie/amintire (Bodhi, 2000).

Meditaţia mindfulness este din ce în ce mai recunoscută pentru eficienţa sa terapeutică într-un spectru larg de tulburări, condiţii şi contexte. Deşi operaţionalizarea acestui construct este încă dezbatută în cercurile academice, pe scurt, mindfulness este un mod de conştientizare caracterizat printr-o atenţie centrată pe prezent, către experienţa brută, eliberată de abstracţii şi preocupări cognitive. Deşi practica mindfulness stă la baza tradiţiilor Buddhiste antice, fiind practicată, analizată şi dezbatută de secole, abia în ultimele două decenii a primit atenţie semnificativă în literatura de specialitate medicală şi psihologică (vezi articol). Există numeroase dovezi empirice care susţin rolul mindfulness-ului în reducerea stresului şi în îmbunătăţirea stării de sănătate în cazul anxietăţii, depresiei, furiei, cancerului, abuzului de substanţe, fibromialgiei, psoriazisului.

Practica mindfulness implică o varietate de tehnici meditative construite pentru a concentra atenţia pe experienţa din momentul prezent (vezi articol). Procesul de mindfulness eliberează atenţia de la fixarea pe limbajul evaluativ, stimulând conştientizarea gândurilor şi a sentimentelor într-un mod nonjudicativ şi metacognitiv. Acest proces este descris ca o schimbare (shift) în anumite seturi cognitive, o retragere din experienţa mentală, care rezultă în realizarea că gândurile nu sunt fapte.   

O prezenţă deplină se activează, dar se şi cultivă, îţi oferă o perspectivă ‘nouă’, şi totuşi personală, asupra momentului prin care treci, asupra prezentului. Reuşeşti să te conectezi mai autentic cu propria persoană şi cu ceilalţi. Devii conştient şi absorbit de informaţia prezentului, mai degrabă decât de interpretări suplimentare sau distorsionate ale prezentului.
Indivizii sunt subiectivi şi viaţa poate părea o sumă de momente în care procesăm informaţia în modul nostru personal, în asociere cu informaţiile pe care le avem, cu convingerile pe care le avem, în funcţie de experienţele noastre anterioare şi în funcţie de persoanele pe care noi le cunoaştem, în funcţie de substratul nostru biologic, cognitiv, social... Câteodată pare atât de natural acest lucru încât nici nu ne dăm seama că suntem subiectivi. Dar acesta este filtrul personal, perspectiva proprie, unghiul din care eu văd o anumită situaţie în acest moment.

În starea de mindfulness (atenţie deplină, prezenţă deplină), pot să observ în mod conştient mai multe detalii din contextul în care mă aflu, din propriul meu corp, starea mea fiziologică, gândurile pe care le am şi emoţiile pe care le simt, postura corpului meu, dar pot să observ conştient şi informaţia brută pe care o primesc de la cel cu care interacţionez. Pot să ascult activ cealaltă persoană şi pot să observ anumite detalii, expresii faciale, culori, mişcări, sunete, fluctuaţii ale vocii. Pot să observ detalii pe care mi le oferă simţurile – vizual, auditiv, olfactiv, gustativ, tactil. Toate acestea le fac dintr-o perspectivă de observator, oarecum. Le văd, le observ, le procesez, fără să încerc imediat să le asociez semnificaţii, categorii, scopuri, cauze, ci mai degrabă încerc să le observ cum se desfăşoară. Dar în tot acest timp, EU sunt persoana care observă toate aceste lucruri.

Partea cea mai importantă pe care eu am conştientizat-o cu adevărat la acest curs (vezi eveniment) este că prezenţa deplină, sau starea mindful este foarte utilă şi importantă în viaţa de zi cu zi, în relaţiile interpersonale, în interacţiunea cu tine însuţi, în interacţiunea cu ceilalţi din viaţa ta. Astfel, am început să o privesc mai mult ca pe un ‘mod de a fi’ decât ca pe o tehnică, meditaţie sau exerciţiu izolat.

Există şi numeroase exerciţii de mindfulness online, care te pot ajuta să foloseşti această practică. Poţi găsi 22 de exerciţii, tehnici şi activităţi de mindfulness aici. Un exerciţiu scurt de antrenament al atenţiei şi un exerciţiu de meditaţie găseşti aici. O listă cu cărţi despre mindfulness găseşti aici, inclusiv ebooks. Cu siguranţă ele sunt utile. Dar poţi fi mindful şi în timp ce faci o plimbare, în timp ce petreci timp sau lucrezi cu o altă persoană, în timp ce aştepţi autobusul. 

În relaţia cu tine însuţi, poţi deveni mai prezent printr-o atenţie sporită la emoţiile şi gândurile tale, printr-o observare fină a elementelor care te înconjoară, printr-o conectare cu starea naturală pe care o ai fizic şi psihic în acest moment. Te poţi concentra mai mult pe simţurile tale – Ce vezi acum? Ce sunete auzi? Ce senzaţii ai în corp? Ce simţi tactil? Ce gusturi sau mirosuri simţi? Poţi observa emoţiile pe care le simţi explorând aceste lucruri. Poţi observa gândurile care îţi trec prin minte. Observarea pură a acestor detalii atât de preţioase îţi poate readuce rapid inocenţa unui copil care observă toamna

În interacţiunea cu ceilalţi, poţi deveni mai prezent printr-o ascultare activă a celuilalt, observându-i postura, ascultând cât mai atent şi oglindind persoana cealaltă, preluând cat mai autentic starea, emoţiile şi cuvintele pe care celălalt ţi le oferă, încercând să înţelegi ce simte cealaltă persoană. Toate aceste detalii vor spori conexiunea şi autenticitatea dintre voi.

Lucrurile pe care vreau sa le împărtăşesc în acest moment se încheie aici, însă subiectul nu este epuizat. Las aici şi lista de resurse pe care am folosit-o în acest articol. Sper să vă inspire.


http://dreamsforlife.ro/events/prezenta-deplina-curs-pentru-mentori-si-cei-care-dezvolta-oameni/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2719560/pdf/nihms122364.pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu